October 27, 2006

Selamat Hari Raya....


Assalamualaikum semua...
Pejam celik, pejam celik kejap aje dah hari raya ke 4...pantas sungguh masa berlari...
Orang lain sibuk beraya, aku, wanita yang kasihan nih, terpaksa bekerja...raya ke 3 aku dah kena kerja..cih!
Pagi2 nak pergi kerja tu best la..jalan lengang aje..aku bawak 20km sejam pun aku boleh sampai ofis sebelum kul 7.30...koff!! Drive slow sambil menikmati keindahan alam maya di subuh yg bening sambil mendengar alunan lagu raya di corong radio..cuh cuh cuh!!
Tapi waktu balik kerja usah cakap lah...menyakitkan hati aje...jem dari tempat kerja sampai ke rumah..!!!!!! aku heran betul..mana datang keta banyak2 nih? nak kata excident, takde pulak sepanjang perjalanan tu...eih! macam ada satu keadaan misteri yg menyebabkan kreta2 tu semua bergerak sangat perlahan.. sudahnya, aku sampai rumah lewat, dalam hujan lebat lak tu..
Oklah, balik balik kes asal..sebenarnya aku nak ceritakan pasal trip aku satu family balik ke JB masa raya tamil hari tu...patutnya plan asal kitorang (aku, azat and baby lissa) balik on jumaat 20hb petang. Tapi azat kerja..so postpone la balik hari sabtu pagi...
Sabtu tu, subuh2 gajah lagi aku dah bangun..lepas sahur aku tak tido, aku terus buat kek lapis asam manis yg busu aku tempah..hoho! Cari duit poket sikit...
Gedebak gedebuk, kul 7 lebih sume settel...so aku siap2 pack kek and barang2.pastu kejut azat ngan lissa... Kul 11 lebih aku start gerak dari rumah...sebelum tu singgah umah nenek aku salam2 and pass kek lapis tu pada busu aku... Lebih kurang kul 12 jugak lah baru gerak balik JB....Maka bertolak lah kami anak beranak dalam keadaan yg gembira....
On the way tu so tonet aku tu tido aje...biasa kalau dia bangun kul 7, kul 10am dia akan tido balik...nih sbb aku tau nak jalan jauh, aku sengaja tak bg dia tido..dalam keta baru bg dia tido..so aku pun dapat tido skali.. qadak tido yg tak cukup lepas sahur tadi..huhuhu!
Perjalanan ke JB lebih kurang 3 jam la..nak dijadikan cerita, masa tu dah sampai highway Ayer Hitam, tiba2 tayar kereta suami aku meletup! Terkejut jugak kitorang... Panik betul...mujur takde apa2...Mungkin sbb azat drive slow, so keta tu still under control..agaknya kalau laju, entah apa yg jadi...
Lepas tu kitorang terus park tepi jalan..bertenang dulu...lepas pasang isyarat triangle (ntah apa ke nama dia) kluarkan tayar spare..slow2 buka itu ini, tukar itu ini, pasang itu ini..nasib baik lah boleh...sebenarnya ini pengalaman pertama kena macam nih...kitorang 2-2 tak tau nak buat apa...walaupun panik, try and error ajelah... nak harapkan org lain, mana ada org nak berenti tolong kat highway tu...
Tapi kesian gak kat azat..bedarah2 tangan dia masa tukar tayar tu...ye lah..org tak biasa...tambah gigil sbb panik lagi..tu yg ntah apa2 dia terlanggar sampai berdarah tangan... kesian gak kat tonet sbb terpaksa berpanas...
Lebih kurang 30 minit gak la urusan pasang memasang tu..Alhamdullillah sume ok dan boleh gerak.. sampai kat petronas, azat isi angin sikit dalam tayar spare tu...
Aku rasa, mungkin sbb kereta dia tu jarang gerak + jarang kena panas..yelah..aku pgi keja bawak keta aku, dia pgi keja bawak moto..mana la keta dia nak gerak...
Asyik kena sejuk, tetiba jalan tgh panas..mau tak meletup tayar tu...
Apa2 pun, pengalaman....
Sampai JB sume dah tunggu..sembang2 jap, diorang tgk kitorang pun cam dah letih, so kitorang tido jap..
Mlm tu lepas berbuka, azat bawak aku kluar makan cucuk2 dan mee bakso kat pantai lido...Weeeheee!! Cam tak ingat 3 beranak nih order makanan...maklum la dah lama tak makan...Lepas tu jalan2 tgk bandaraya JB diwaktu malam...
Ahad, takde buat benda sangat..aku cuma sambung buat kad kawin yg member aku tempah (Ah! ya..aku ada mengambil tempahan kad kawin handmade..sesapa nak kawin boleh berurusan dengan aku..ho ho ho!! *menjeling maini)
Isnin kitorang sambung shopping kat angsana..beli t-shirt dan sweater si tonet + mainan dia...ada offer... hmm! btul kata org, bila dah ada anak, kadang2 lupa nak beli barang utk diri sendiri...mmg aku tak beli apa2 pun... ha, azat je belikan aku selendang raya...
Mlm raya, xde benda sangat nak buat..tolong mak mertua aku sikit2...tu pun tolong tengok aje..(-_-;)
Pagi raya, biasa la...1st time raya kat tempat org...mana la sama dengan raya tempat sendiri..lagipun umah mertua aku nih btul2 kat tgh bandar johor jaya tu...tak terasa sangat suasana raya macam kat kampung nenek aku...kalau kg nenek aku, kul 6 pagi lepas solat subuh tu dah start singgah2 salam2 raya dengan jiran2...
Lepas solat raya, kitorang pgi kubur arway abg ipar aku..lepas tu raya umah kakak mak mertua aku (kira mak ngah aku lah) rumah tu rumah tua, ala2 rumah zaman kolonial..btul2 sebelah rumah taukey Sedap COrner kat blakang Hyatt Hotel, JB..situ anak beranak dia ramai lah..baru terasa macam raya yg meriah... lepas tu pgi ziarah umah makcik2 yg lain...Sempat raya 4 buah umah aje..lepas tu hujan selebat2nya kat JB tu..takde mood nak jalan2...terus balik umah...
Dalam 4 buah rumah tu, tonet lissa tu dalam duit raya rm83...tak sangka aku...aku pulak yg excited..hahahah!!
Raya ke 2, mertua aku masak laksa johor..sbb dia tau itu faveret aku...mmg sedap!! nyum! nyum!!
Lepas makan, siap2 pack barang, pukul 12 lebih kitorang terus balik Melaka..

Kul 13 ptg sampai Melaka.. Alhamdullilah...

Raya ke 3 aku dah start kerja...termasuk hari nih... aihhh! longkang btul laa....

Sudahlah..malas nak menulis lagi...
Jumpa lagi..daaa..!!


Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

3 comments:

malammalam said...

selamat hari raya juga padamu, suamimu, dan anakmung!

yey..yey...

:P

Siti Nur Hawa Binti Ab Kadir said...

ah! ya...
selamat hari raya jua untuk kau suami isteri bersama baby dalam perut isterimu..

malammalam said...

huh! jgn menambah ceritalah~

baby itu dalam perutku..
*mengusap perut yang maju*