July 22, 2008

CheeseCake anyone...?

Helo...!

bosan arinih...dah 2 hari mengulau aje kat opis. kof!

Bos besau + bos kecik dedua gi outstation dari 21~23hb July.. so kami2 yg tinggal kat opis sume merdeka yaya!



Ok la.. takde menda nak citer.. nih aku share resepi Cheesecake yang paling aku suka buat.

Korang boleh buat sendiri walaupun korang ada manusia paling pemalas sekali! *menjeling elly maslin dan cikgu maini**















Blueberry/Strawberry CheeseCake.



Base :

1½ bungkus Biskut Tiger - blendkan.

50g melt Butter



Cream :

1 buku Cream Cheese (Philadelphia @ Tatura - aku suka Tatura)

½ cawan gula halus

3 sudu aiskrim vanilla

3 biji telur

2 sudu tepung gandum



Topping:

Blueberry @ Strawberry pie filling/ jem



Proses Kerjaya:



A) Masukkan melt butter dalam biskut yg dah diblend tadi. Kacau rata dan masukkan dalam loyang. Tekan2 kasi rata. Sejukkan dalam fridge kejap sementara tunggu cream siap.



B) Pukul creamcheese + gula sampai kembang. Masukkan aiskrim vanilla dan kacau lagi sampai kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Jgn masuk sekaligus sbb nanti dia cair sangat.

last kopek masukkan tepung dan pukul lagi sampai smooth.

Tuangkan adunan creamcheese dalam loyang.

Bakar dalam oven dengan kaedah steambath (bubuh air dalam bekas then letak loyang ciskek kau!) Bakar api atas bawah selama 30min~sejam atau sehingga masak. Suhu oven bergantung pada oven anda ye..! sbb kalo kat rumah mak aku, pakai Panasonic - kena guna suhu 190°C ~ 1 jam. Tapi kalo kat rumah aku guna oven Cornell, just 160ÂșC ~ 30min dah masak.



C) Bila kek dah masak, sejukkan suhu bilik kejap. Pastu masuk dalam fridge selama sekurang2nya 2 jam. Bubuh topping kesukaan anda. Potong dan nikmatilah makanan penambah berat badan! (-_-;)



Selamat Mencuba..!

6 comments:

emergency loan said...

very awsome.


emergency loan

zatix said...

saya mahuuuuu

Elly Rocker said...

patotlah aku berdebar2, rupanya makhluk ponggong menyebut nama aku.

kau makin cantiklah!

boleh bg free kek itu?

nanti aku bg alamat. baiknya budi kau nak bg aku kek freee. kau hebat!

PertMuffin said...

kalau nak, marilah datang ke rumah aku!! tapi sila bgtau awal2 supaya senang aku anak beranak nak melarikan diri. koff!~

ratu itali said...

menjeling tajam.mengumpat aku dalam diam ye pondan?ah apakah halnya emergency loan menulis very awesome pada kau?adakah dah menggunakan khidmat lintah darat kemudian merasuah dia menggunakan kuih-muih?*mengecil mata*

zati hazira said...

kekwe= fonens berbakat membuat kek