July 25, 2011

Potato Jacket yang tiada berjeket

Oleh kerana terpengaruh dengan orang ini, maka aku pun mengambil keputusan sambil lap2 air liur yg menitik untuk mencuba resepi yang penuh kolestrol ini. (T_T)

Oihhh sedap noks!! Harus la sedap, sbb bercheese2 bagai kannnn?!

Sepatutnya cara asal, kentang nih kena balut dengan foil, tapi sbb aku malas dan bersifat gelojoh, maka aku biarkan aje mereka bergelimpangan dalam oven. Kekdahnya nak kasi kulit kentang lebih garing. keeehhh!!


Ok, resepi....

- 3 biji kentang besau (tak kisah apa bangsa kentang pun asalkan besau sudeh!)
* belah dua, rebus separa empuk.
- Daging cincang (pakai daging burger pun boleh je)
- Bawang besau 1 biji
- Bawang putih 1 ulas
- Serbuk kari 2 sudu
- Rempah bolognese maggi (takde pun takpe) 2 sudu
- Garam/gula sesedap rasa
- Cendawan butang (ko nak sedap, pegi tesco pagi2 slalu ada cendawan segar reduced price)
- and ofkos la Cheese.



- Kentang dah siap rebus, pastu korek isi tengah, keluarkan.

- gaul2 isi kentang dengan garam sket.




- ok, cara masak inti : tumis bawang + garlic pastu masukkan daging cincang. pastu masukkan serbuk kari/ rempah bolognese. tumis sampai naik bau n daging masak. masukkan cendawan dan gaul pastu tambahlaa garam gula sesedap rasa.






- campurkan bahan inti yang dah masak dengan isi kentang yg dah lenyek2 tu. gaul sebati2... kalo malas macam aku, gaul sambil lewa je pun boleh..





- pastu sendukkan isi kentang dengan inti tu kedalam kelongsong kentang yg siap korek tadi.




- taburkan cheese parut atas kentang.




- alas loyang dengan foil kalo ko malas nak menyental loyang seperti ku.. letak minyak sket pastu susun la semua para kentang yang terbabit untuk dibakar.




- owh! ini azat punya.. .sbb dia suka pedas so aku tabur dengan chilli flakes utk penambah perisa pedas..





- kemudian bakarlah mereka dengan suhu 200 derjah selsius selama 15 menet atau sehingga cheese cair.





- taraa! ehhh...motif sesangat kan nak meniru pakar masak dalam blog.. ekekekekek! siap berhias2 bagai dengan daun ketumbau (eh, ke daun sup??) koff!! (-_-;)


* moral *



resepi nih memang sedap la kan... sbb sendiri masak mesti la kata sedap. hahahaiii!~ aku masak maggi pun aku kata sedap, janji sendiri masak - perut kenyang. konfirm sedap!



tapi resepi nih ko belasah hari2 memang cari nahas la namanya. Kalo nak masak setahun sekali takpe la. Sebab berkentang, berdaging, berkeju segala... eh tapi memang sedap, ko mesti nak masak hari2 punya *jeling kentang dalam esbok*


ok la. bye!!










2 comments:

kucingorengemok said...

tiadalah ia bernama jaket potato melainkan dipanggil togel potato pula, haha

PertMuffin said...

kannn?? (T_T)