October 03, 2011

Berbudi Kepada Tanah dan Perut (II)



hello..~


Hari nih aku nak update tanaman di kebun herba selepas 2 bulan berusaha. hehei!~



Sepatutnya ini adalah pasu pohon ketumbar. tapi tiada zat yang mencukupi maka ianya telah pun menjadi arwah (T_T). - R.I.P -
Nanti kemudianlah aku fikir nak ganti pokok apa..


Pokok Rosmariah (rosemary) setelah 4-5 kali dicantas atas tujuan memasak. terima kasih kerana banyak berjasa (^_^)



Pokok basil menunjukkan proses pertumbuhan yang baik dan berkesan. Syabas rosalinda!! Sebelah dia tu pokok daun sup, pun berjaya tumbuh dengan jayanya dan telah selamat dipergunakan beberapa kali ketika memasak.



Ini adalah tanaman paling magika. Dulu aku tanam pokok cili padi, tetiba jek dia membesar jadi pokok kunyit. hahahaii!!~




Paling berjaya adalah pegaga air. Dulu aku bercadang nak bela ikan dalam kolam renang mini ini, tapi disebabkan proses pembiakan pegaga ini teramatlah pantas dan merimbun, maka aku kensel sajalah bela ikan air tawar tu..
Azat cakap "pokok ini ikut tuan dia..kalau tuan dia gemuk, so pokok tu pun gemuk lah!"
Ciss!! Biadap okeyy..!!
(T_T)


ok la.. tata!


3 comments:

zeta said...

I paling suka kalau org buat review psl diorg punya pokok ka tanaman ka..kebun ka...rasa seronok dan teruja je tengok..sbb pokok i slalu xmenjadi T__T

PertMuffin said...

zeta, u kena gemukkan badan mcm i dulu then baru bercucuk tanam supaya pokok dapat membesar seperti tuannya. hihihi (ok, acah je!) :D

Anonymous said...

mengapakah pokok pegaga air tue bgitu cepat m'besar..macam dh b'kurun aku xg umah ko..padahal baru b'bpe mggu jer...cpt glew 'diaorang' membesar..ikut tuan..ahaihai.... -teh cun-