October 26, 2011

Spaghetti Kerbau.. (-_-;)




Marilah aku berkongsi cerita pasal tersalah beli daging. Sebenarnya nak cari daging lembu cincang , akibat cuai dan tak membaca dengan teliti - sampai rumah baru perasan ianya adalah buffalo. Koff! aku selalu terbayangkan kerbau adalah gergasi. Jadi, sendiri dah merasa cemas bila nak masak..
(-_-;)

Masa aku kecik2 dulu, kalau kat Melaka nih memang ramai sangat kerbau kat sawah2 atau bendang (area Serkam/ Tedung/ Sempang baruh). Time orang kawin memang selalu je ada lauk kerbau. Biasa diorang masak gulai atau kormak, hidang dengan nasi minyak. Tapi sebab aku takut kerbau, maka memang tak makan lah.. Sebab masa zaman aku kecik2 dulu semua kerbau adalah sangat besau dan hitam serta bertanduk panjang berjela (tipu ok). Tu dulu la...zaman sekarang kerbau semua dah kurus mcm lembu...eh, entah ada lagi ke tak agaknya kerbau. Memang jarang nampak dah kat sawah2.. Dan kalo orang buat majlis kawin pun memang jarang sangat2 dah jamu kerbau kat tetamu.. Banyak orang hidang ayam masak merah & daging lembu je kan...


Ok, berbalik kepada daging kerbau yg aku dah tersalah beli tadi, terpaksa la gagahkan jua untuk memasak. Ye la takkan nak buang pulak kan semata2 terasa diri adalah karnibal sebab makan gergasi.. uhuk!

So, marilah belajar masak spaghetti kerbau kelakar.

Bahan:

Sepeket spaghetti (apa2 pasta jua boleh)
1 peket kerbau cincang (Tesco la nih..)
1 botol sos spaghetti Kimboll perisa Cendawan
1 batang lobak merah
1 peket sosej/meatball (kalo tamak boleh letak semua, kalau kedekut letak 1-2 sudeh!)
1 labu bawang besau potong dadu (bawang ya! bukan labu)
1 cawan air
Olive oil + garam gula sesedap rasa

Cara :

Rebus spaghetti sampai lembut, tos dan ketepikan.
Tumis bawang, lobak, sosej/meatball, kemudian masukkan daging kerbau cincang tadi. Masukkan air dan biarkan renih sampai daging semua masak. Last masukkan sos spaghetti, garam gula sesedap rasa. Siapp!~


Dah makan, ok. Lega sebab takde rasa mcm gergasi. Rasa mcm daging lembu. Bau pun sama... Tak de masalah. heee..

oklah, bye!





No comments: