March 08, 2010

Adakah Anda Hamba Internet?





Hai korang..
Hari tu aku dapat email dari officemate;


++++++++++++++++++++++++++++++


----- Original Message -----

From: Saffah
To: RosNani Jais ; Allison
Cc: Siti Nur Hawa Bte Ab Kadir ; Nur Khairul Zhafran ; ZaihamMyMan ; Mohd Sarizan bin Md Sawal - PROD 2
Sent: Friday, March 05, 2010 3:06 PM
Subject: when was your first PC experience


as i was reading a book about Steve Jobs and Apple's stories/history and the history of Personal Computer, i kinda asked myself the questions below.....
Questions:
1) When was the first time you encounter a Personal Computer?..
2) Where was the place?..
3) How did you feel?
4) What was the Computer's Operating System?..
5) Was the 'mouse' invented yet?....


Answers:

1) It was 1989.. when i was in High (Secondary) School (Malacca High School)..

2) In my school's computer lab.. i was a member of the 'elite' Computer Club (but basically even the teacher didn't know much about computer and its usefulness back then)....(",)

3) I felt awkward at first. but i was so excited when we started to do something with it and saw some graphics.. a few weeks later i did play a game called "Millionaire" (which would give you money if your answer the question right - was 'Who Wants To Be Millionaire?" based on this game?... maybe) and a silly computer game (i can consider it silly now but it was AWESOME back then) where you shoot to kill/destory (sounds familiar?)....

4) The computer was basically a DOS (disk-operating system) oriented.. you a 5-inch floppy's operating system diskdrive to boot it..

5) Nope!!.. Yes?.. well i believe it was invented before that but i didn't know about mouse after a few years from then..


so, hope you can share yours as well...


++++++++++++++++++++++++++++++++++


Oh!!! langsung tak pernah terfikir mengenai persoalan itu kalau dia tak tanya...


Seingat aku, aku mula kenal komputer masa aku form 1 (1992) - masa aku kat Sharodz. Kitorang tak kenal Windows pun time tu.. Kitorang belajar LOTUS - guna cakera liut hitam yang besau kejadah. hehe.. dah tu skrin monitor pun hitam aje.. tulisan je kaler hijau..

mmg sumpah bosan!!


Untuk pengetahuan korang, aku adalah antara pelajar yg paling lemau dalam kelas komputer tu sbb aku tak suke belajar benda yg tak berseri (-_-;) *alasan*


Lepas form 5 aku start belajar komputer secara formal sebagai bekalan hari tua memandangkan aku mmg bercadang nak melanjutkan studi ke mana2 IPT. So, pau duit ayah aku dan belajar komputer kat Merlimau.


Ketua komputer tempat aku belajar tu adalah seorang lelaki separa botak, pendek yang gatal dan berwajah gile seks. Geli betul!!


Seingat aku, aku belajar 2 hari je. Hari 1st aku belajar dengan cikgu perempuan, cikgu tu ok, dia tunjuk screen monitor, aku yg gerakkan mouse sendiri... Tapi hari kedua aku kena belajar dengan botak gatal tu..selambe kodok pegang tangan aku lama-lama (bukan aku je..murid lain pun dia pegang - aku tuduh dia ambik kesempatan sbb wajah dia sangat gembira dapat pegang tangan gadis remaja. koff!!) Bedebah!! Guna pembaris tak boleh ke? Aku tak suke orang pegang tangan aku. Bukan lelaki aje, perempuan pun aku tak suke okeh..


Hari ke-3 aku terus tak datang kelas sampai bila2. (-_-;)


Aku tukar sekolah komputer yg lain. Dekat2 situ jugak.. tapi sekolah nih semua cikgu perempuan. OK la.. Dapat la belajar basic2 komputer dengan tenang.


Belajar internet plak masa masuk UTM (1998) - cikgu aku tentulah orang ganjil dari Tampin (menjeling maini).. Buat kali pertamanya aku register account email peribadi strychnine98@yahoo.com (1998 - tahun register). Secara tidak langsung ini menunjukkan selama 12 tahun sudah aku menjadi hamba internet (T_T).


Aaih...


Internet.. hehe.. macam2 kenangan dengan internet. Memandangkan aku adalah sejenis orang anti-social dalam kehidupan sebenar (dulu aku adalah si pemalu yg tak pandai bertutur secara lancar dikhalayak ramai, sekarang dah ok..), maka seluruh kehidupan aku banyak bersosial di internet sajalah. Dulu dapat boyfriend pun dari internet.
Wahahah!! Terima kasih abang Khaled Mardam kerana menciptakan MIRC - lalu aku berpeluang bercinta di situ. kihkih!! Tapi jodoh tak de (gelinya sebut perkara ini).

tak apa.. tak apa... itu sume perkara dah lepas.

2009 - adalah tahun internet paling berjasa dalam kehidupan aku. Sebabnya, dengan menggunakan internet lah aku dapat mengembangkan perniagaan kapkek kelakar dengan jayanya.
Dan paling terbaik sekali dapat jumpa kawan2 sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, rakan2 UTM dan lecturer2 aku yg dah lama tak jumpa melalui Facebook. Gile best kehidupan ini!!!


Dan, nampaknya... kehidupan aku mmg tak boleh lari dari komputer dan internet.Bukti cukup jelas bila jumaat lepas - internet server down, kehidupan aku pun sangat down. Rasa kecewa berpisah dengan kekasih pun tak sehebat rasa berpisah dengan internet *percakapan meroyan*.



Oklah. Bye!!!

p/s: OFF TOPIC - aku suka cikgu sekolah memandu aku (En Azmi - Institut Memandu Maharani, Muar) sebab dia tak pegang tangan student sesukati walaupun dia paling layak buat begitu sbb ajar masuk gear. Sebaliknya dia gunakan rod besi aerial tv itu beri arahan pada tangan student. Syabass!!!

12 comments:

z a t i said...

email pertama aku aerozera@hotmail.com


geli tak?

PertMuffin said...

ya lah...! memang sangat geli..
(=_=)

yong said...

haha...persoalan kenapa pakcik mengajar memandu style lecturer ajar dalam kelas??? email pertama...erm...dah tak ingat dah...sebab register lepas tu tak pakai...huhu

PertMuffin said...

hmm.. mungkin sbb cita2 nak jadi lecturer tak kesampaian, cuma dapat jadi lecturer memandu.


aerozera = peminat encik aerodinamik??

Yaya said...

nokss nickname paling geli aku lam mirc adalah tetttt..geli mak nokss ngan nama tuh..nyesal tak sudehhh..

Elly Rocker said...

ya, mase tuh kamu gile sex

skang dah menepos, sex dah hambar. aku simpati dgn pyan

PertMuffin said...

hahahah!!! a'ah..nick Ya paling kontrovesi. hahahaah!!

Yaya said...

ajer nyer iyer kome niee....

cheza said...

email pertama register dgn usa.net (tahapehapetah)
tp tak hengat address..duh!

tp email kedue dicipta oleh rakan baik yang akhirnye aku terjatuh cinta dgn die dlm diam selama 5 tahun~

zarindotcom@hotmail.com

dan aku masih menggunakannye sehingga kini sbg email utama aku.
itu adalah hadiah dr die untuk aku,aku kira

*perasan kat drama jeponla ni~

Anonymous said...

pakmi mmg baik,lemah lembut pulak tuh,dia marah aku time ngajar driving pun macam tone nak bedongdang sayang je...l_crook

Cioara Andrei said...

Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place si am sa mai revin sa-l vizitez. O zi buna

0.0 said...

家裡有很多蟑螂老鼠,甚至是令人頭痛的白蟻困擾嗎?其實可以利用該動物的特性來進行區除的工作,一開始盡量以物理性的方法和一些生活小偏方來趕跑跳蚤蟑螂白蟻等害蟲,真的沒辦法時再考慮請專業人員來進行除白蟻消毒作業,讓自己家中白蟻啃食小強張狂的困擾一勞永逸。