June 16, 2010

Red Velvet Cake

helloo..

Lama tak share resepi.. hari nih aku nak share resepi paling sedap setakat nih...
Ianya adalah :
RED VELVET CAKE

atau dalam bahasa melaka nya ialah, Kek Baldu Merah (eh, tak koserr okey!!). Tengok warna dia dah tau betapa unik dan sedap rasanya.. apa yang unik, resepi ini menggunakan buttermilk (campuran susu dan cuka). Rasanya ada sikit campuran butter cake + choc moist cake. Struktur kek sangat supermoist, ala2 melt in your mouth okeyy!! Yang buat lagi best, Red Velvet nih di topping dengan cream cheese yang lemak2 merdu ituu... Ahhhh... syurga sangat! masa menaip nih pun air liur aku dan menitik2 ke keyboard. KOff!!~ (-_-;)

Ok, untuk resepi bergambar, boleh refer kepada video ini :



.. ok, deco malas sahaja... yang penting nak tau rasa dia cemana je kan..


mmpphhh!!!



memang sangat tempting! u have to try to know how it tastes. tiada di pasaran.. Secret Recipes pun takde Red Velvet nih.. tengok struktur kek tu pun dah macam baldu sebenar kan? kan? kan?


Sejarah Red Velvet Cake ini boleh baca disini :


Sekian dulu.. tata!~

2 comments:

ZARA said...

coffee bean ada jual... tapi tak sedap...

PertMuffin said...

wah ada ke??
nanti akak survey. hehe..
eh tapi resepi kat yutiub tu mmg simple dan sedap.