July 19, 2010

Perempuan Magic Telinga Berisi Pensil Kaler

Hello semua... *jeling tajuk spesis meroyan...apakah!??!!* (-_-;)

Lama gile tak apdet... malas tak agak2... dulu aku fikir kalo rumah ada internet harus tiap2 jam aku apdet blog.. kenyataannya nan hado!! lagi malassss ade la.. hihihi...


Penatnya weekend lepas nih.. patutnya ahad adalah hari melepak sedunia.. aku ngan azat plak boleh kehulu kehilir cari klinik sbb telinga Lissa masuk mata pensil kaler!! eihh!

Smlm pagi lepas mandi aku pun ambik la cotton bud nak servis dia.. biasa la ahad kan hari kita servis bebudak.. potong kuku cuci telinga apa sume...
pastu time korek tlinga dia tu la aku baru perasan.. korek2 sekali keluar warna merah.. ingatkan darah tapi tengok kering aje.. tak puas hati, aku gi ambik torchlite suluh tengok mmg ada mata pensil kaler merah dok melintang kat lubang tu.. aduihhhhh laa!!


Tanya kat dia cemana boleh masuk pensil kaler nih, dia cakap dak daniel masukkan..

Aku tanya nape biarkan dak daniel masukkan kaler??! dia cakap entah... icha pun tak tau...

aduhhhh la anakk...anak....


Lepas lunch ayah bawak gi klinik... sume plak tutup.. geramnyaa!! ingat ahad takde orang sakit ke???


Ada satu klinik bukak, tapi doktor dia tak boleh buat plak... dia try tarik asyik terlepas... sbb licin. mata kaler pensil tu kan licin...
pastu pgi klinik lain plak.. jauh sampai ke bandar...


Hazab tak hazab nak cari klinik yg bukak!


Sampai time check, doktor tu pun cakap tak boleh buat gak... dia cakap gadget dia tak boleh muat telinga kanak2... sengal!! dah sah2 la yg selalu tersumbat barang dalam telinga tu budak2...yg ko bli saiz orang tua buat apa?? eeihhh gerammm je aku!
last2 gi GH... emergency.


Dah la sikit punya ramaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii umat manusia kat situ.. ye la...dah sume klinik tutup.. sume orang lari gi GH la...
sampai turn kakcha, doc tu pun cakap tak boleh buat on the spot... kena gi ward telinga. ada pakar. tapi bukan sekarang...hari isnin baru dia ada.. aduihhh laa... satu hall plak nak ke GH.... (T_T)


Aku tanya kat doc bahaya ke lead dalam tu..?
dia cakap actually tak bahaya.. sbb dia bukan benda hidup.. and tak membusuk. kalau kacang/makanan berbiji tu bahaya sikit sbb dia boleh membusuk..
yg mata pensil kaler nih dia benda mati.. so as long as tak masuk air tak kembang la.. dia still camtu aje. cuma jadi bahaya kalo kita korek lagi dalam...takut rosakkan gegendang.


Tapi kalo rasa sakit kira kena bertindak gak la... tapi tengok kakcha rileks aje... siap boleh ketawa2... tu yg aku jadi tak berapa risau sangat.


Doktor cakap lagi benda tu ada kemungkinan boleh keluar sendiri.. so dia galakkan tidur mengiring belah kiri (kena tlinga belah kiri)..


Tadi pagi nenek hantar kakcha gi skola...terus jumpa cikgu mimi bagitau pasal nih.. terkejut cikgu dia.. mak aku tu kan bekas cikgu tadika, so dia kurang emosi la... kalo suh aku mau aku dah smack down si daniel tu.. ekekekeke!! aku bukan marah sebab dia masukkan barang dalam telinga lissa.. pompuan tu pun salah, dah pgi rela tadah telinga suh kawan masukkan barang kenapa!? Yang aku marah...........sebab............masa rehat aku pada hari ahad terbuang dengan sangat sia2...

Ok la.. bye!

7 comments:

Jamiel said...

tak baik ajar ank jd jahat..
tp srh je dia msk kan semut kat telinga bdk 2..

PertMuffin said...

*jatuh* ya ya... baik... nanti aku usulkan pada lissa hal ini (T_T)

p/s: siapakah jamiel.. anda sangat ganjil.. *menjeling*

Umie Ibrahim said...

Sampai time check, doktor tu pun cakap tak boleh buat gak... dia cakap gadget dia tak boleh muat telinga kanak2... sengal!! dah sah2 la yg selalu tersumbat barang dalam telinga tu budak2...yg ko bli saiz orang tua buat apa?? eeihhh gerammm je aku!

*AKU MENG'IMAJIN' ORG TUA MAIN MASUKKN BENDA2 DLM TELINGA...BERGURAU APA ?!! DOKTOR GANJIL*

PertMuffin said...

kan?!!! aku memula dah ok, baca statement kau aku jadi sentap semula.. ! aih!!!

MamaRoyd said...

adik pompuan aku lak ada isi pensil kat telinga dia masa kecik2 dulu...p spital gomen..doctor bagi ubat cair kononnya nak bagi isi pensil tuh lembut n jatuh sendiri..tapi smpi skrang bila kitaorang tanya ada tak isi pensil tuh kuar..adik aku pun tak pasti hehehe!doctor x bagi ubat langsung ke?

PertMuffin said...

diorang tak bagi ubat pun... diorang kata pensil tu tak bahaya cuma jgn korek lagi dalam takut rosakkan gegendang plak..

Ketinggalan Jaman said...

Kakwe, jgn tak tau, time aku keje kat spital dulu org tua pun ade yang tersumbat telinga. Nak2 lagi kalau taik telinga tu dah keras sampai pekak2. Yuk! Tu yg Doktor ganjil itu beli untuk orang tua2 saje. And pernah juga ada di suatu ketika seorang lelaki datang berlari2 ke A&E tgh2 mlm sebab tlinga masuk anak lipas idup. Gila sesat lipas tu masuk tlinga orang. Sampai azan2 brother tu kesakitan.. -epah-