July 18, 2005

Bantal Bucuk...


Akhir2 ini aku kerap mengalami sakit kepala yang berpanjangan..semuanya bermula sejak 2-3 minggu yang lepas.. aku tak tau apa puncanya.. mungkin "pembawa budak", mungkin jugak cuaca terlalu panas dan hujan yang tidak menentu kebelakangan ini, mungkin jugak sebab aku kurang darah.. tapi apa2 alasan sekalipun aku paling tak boleh terima sekali bila suami aku cakap "itu laa...awak suka sangat cium bantal busuk yang banyak bakteria tu..sebab tu dapat sakit kepala..!" geram btul aku..!
Apa salahnya ada bantal busuk? Apa masalahnya kalau ada bantal busuk?? Ramai orang kat dunia nih ada bantal busuk..Bantal busuk ada bermacam2 rupa bentuk, warna, bau dan nama..
Ada yang datang dalam bentuk bantal, ada yang berbentuk patung beruang, kain batik emak yang digumpal2 menjadi bantal, dan sebagainya...
Macam aku, aku sendiri mempunyai 2 biji bantal busuk..satu tu berwarna kotak2 hijau dan kuning macam ketupat..usianya dah melebihi 12 tahun..satu lagi warna, err..asalnya biru muda tapi sekarang aku pun dah tak pasti warna apa...hehehe...hmm, yang itu baru berusia lebih kurang 5-6 tahun..
Kenapa ada sampai 2? Satu aku buat alas kepala masa tidur,bila aku tidur mengiring, aku dapat cium aromanya yang aku sendiri tak tau cemana nak jelaskan bau nya..hehehe...Satu lagi (yang kotak2 ketupat tu) memang aku buat untuk peluk dan cium..Dua2 bantal aku tu kecik aje saiznya..lebih kurang 30cm x 30cm.. Bentuk 4 segi sama dan lembut aje bila dipeluk...
Sebenarnya bantal busuk ketupat aku tu, dah uzur sangat tapi baru 2-3 tahun lepas aku tambah kapas dan jahit sarung baru..baunya masih sama (kurang sikit 15% dari bau asal) Biar la cantik sikit, senang aku nak bawak kemana2..sbb aku kan slalu travel (dari zaman studi dulu aku memang suka travel naik bas..) Mesti aku bawak bantal busuk aku tu..
Seingat aku sepanjang tempoh aku memiliki kedua2 bantal busuk aku tu, adalah beberapa kali aku sempat membasuhnya..Biasanya bukan aku yang basuh pun..Adik aku, si Teh tu la..pendengki betul dia tu...Kalau aku takde kat rumah je, time dia basuh baju mesti dia basuh sekali bantal aku..sampaikan aku terpaksa buat tempat perlindungan yang selamat untuk bantal busuk aku setiap kali aku nak kluar rumah...
Sebenarnya hanya keluarga terapat aje yang tau akan perihal bantal busuk kesayangan aku tu..masa zaman aku bercinte dan bertunang dulu pun, aku tak pernah cerita kat bakal suami aku (sekarang suami aku laa!!)
Segala2nya kantoi masa hari aku kawin hari tu..(-_-;) Masa majlis kat umah aku tu, kantoi sekali dengan suami aku..tu ok lagi, sbb aku cuma bawak kluar bantal ketupat tu je..kira nampak macam bantal biasa laa kalau tak dihidu dalam jarak kurang 30cm.. Itu pun aku gulung2 dalam selimut..bila suami aku dah tidur nyenyak baru aku kluarkan dan cium bantal busuk aku puas2..eheh! baik punya kaver!
esok paginya, masa bangun tu aku terlupa nak simpan, maka, terbocorlah rahsia agung aku mulai hari itu..nasib baik lah dia sporting..mungkin sebab dia tengok benda tu nampak elok dan bersih..sebab tu dia tak kisah..lain lah kalau berpeta2 dan sebagainya.. Majlis sanding kat umah lelaki pulak, selang 2 minggu dari tarikh umah aku (sebab minggu ke 2 tu buat majlis kat umah bini si kembar). Mak aku dah warning dah, masa bertandang nanti jangan bawak bantal busuk aku tu pgi JB..nanti kantoi dengan mertua aku...Aku angguk aje lah..Padahal itulah benda pertama yang aku masukkan dalam beg..Eii..mana boleh tinggal bantal busuk aku tu..! Nak2 pulak, aku memang tak pernah tido sana..Kalau takde bantal busuk aku tu, mesti susah nak tido punya!!
Umah mertua aku tu, rumah teres satu tingkat, so, bilik pun ada 3 aje lah..Memandangkan ada 2 pasang pengantin hari tu, maka bilik pengantin pun ada 2 lah.. Aku ngan suami aku tido kat master bedroom (bilik mertua aku), kembar suami aku and his wife pulak tido kat bilik adik perempuan diorang.. Adik2 perempuan dan mak mertua aku pulak, tido kat bilik bujang yg satu lagi tu..Adik2 lelaki dan pak mertua aku tido kat depan Tv sebab diorang melayan movie sampai pagi..
Nak dijadikan cerita, cadar bilik mertua aku tu, ala2 ketupat jugak!! Kotak2 kuning hijau... boleh kata 90% hampir sama dengan sarung bantal busuk ketupat aku tu..Sampaikan aku sempat buat lawak dengan suami aku "cari benda tersembunyi" masa letak bantal tu atas cadar..
Esok tu masa bangun subuh, aku tengah2 mamai tu, mana la teringat nak sorokkan bantal busuk aku dalam beg..aku menonong aje pegi bilik air.. tanpa ku sedari, rupa2nya, mak mertua aku dah masuk dalam bilik dia sebab nak amek kain telekung..maka, dengan tidak semena2 dia terpandanglah bantal busuk aku tu...
Elok je dia kluar, aku pun masuk bilik tu..aku tengok suami aku dah gelak2..bila aku tanya kenapa, dia cakap "mak tanya sapa punya benda tu?" sambil tunjuk kat bantal busuk aku.."saya jawab, bantal busuk Hawa"..aduh malunya aku!! aku tanya dia, mak cakap apa lagi? dia jawab, "mak cakap, eh? hawa pun ada bantal busuk jugak? Hawa pun macam Mija lah!" Mija tu anak kakak ipar aku yang paling bongsu sekali..baru 3 tahun.. Aku rasa macam nak pengsan je sebab malu..cemana la aku nak hadap muka mertua aku masa breakfast nanti..
Nasib baik la masa breakfast takde apa2 kejadian aneh yang berlaku...Mak mertua aku tu katogeri sporting dan "tak banyak songeh" la jugak..Pak mertua aku pun sama..dedua jenis rilek.. So takde la diorang nak usik2 atau sindir2 sebab aku ada bantal busuk..Nasib baikkkkkkkkkk!!!!
Jangan tau dek anak kakak ipar aku yang kedua tu cukup la!..Umur baru 6 tahun, tapi very the kak nam..kalau dia tau agaknya yang aku nih ada bantal busuk, haruss dia ejek2 aku..
Baru2 nih, aku kantoi sekali lagi..kali nih dengan suami aku jugak..Kantoi pasal bantal busuk aku yang sebiji lagi..yang tu memang Private & Confidential la..memang aku tak pernah bawak kemana2 memandangkan faktor rupabentuk, warna dan baunya..koff!! kofff!!! (-_-;) Tak sangka pulak dia boleh ternampak bantal tu baru2 nih..aduhh!! teruk gile aku kene sakat dengan suami aku..dia buat2 muntah la, dia cakap bantal tu banyak bakteria la, dia cakap warna teh tarik lebih jernih dari warna bantal tu lah, macam2 lah...ada ke patut dia cakap punca aku sakit kepala ada lah sebab bantal tu...eeii!! hangin btul aku dengar..bengkakkk aje..!!
Sekarang nih dia dah pandai pula ugut nak basuh bantal busuk aku tu..eeii..sabarrr aje lah aku..
Kesian btul kat bantal busuk aku yg tak berdosa tu...
Baby belum keluar, tapi dia dah warning awal2, "baby kita tak boleh ada bantal busuk tau!!"
Kadang2 aku rasa, nak aje aku tekap hidung dia dengan bantal busuk power aku tu...biar dia pengsan kejap..hehehe..
ah! perut aku dah bunyi2 sebab lapar.. hmm, hujan2 macam nih kalau dapat bergolek atas tilam licin, bergulung dalam comforter sambil mencium bantal busuk aku, alangkah bahagianya!!
Sudahlah! Jumpa lagi...!

5 comments:

Akuro ® said...

Akuro pun ada 2 bantal bucuk, 1 semenggah ghupe nya, 1 lagi tak brani nk bawak keluau bilik pun.. Hehe! Takut org pengsan tgk kaler dia ala² byk pewarna tambahan. Hehe! Bau toksah ckp ler... Kaw² nyerrr...!

Siti Nur Hawa Binti Ab Kadir said...

ada bakteria tak akuro?

Akuro ® said...

Hehe! Bakteria? Ada sikit kut yg menjadi sumber bau sedap dia :P BTW K'Awa tgk Mentor tak smlm? Nyampah tol Akuro tgk Yanie tu. Kalo dia masuk Malaysian Idol, mesti dia dah lama arwah lps kena comment dgn Roslan dan Paul Moss. Tukang komen kat Mentor ni jenis "berlembut/jaga hati/hipokrit" sgt. Terus-terangla jela ckp Si Yanie ni teruk, horrible, you are not gonna make it. Cam slalu Paul+Roslan ckp tuh. Heeiii.. Geram betoi! Akuro baru tau yg Si Roslan Malaysian Idol tu rupanya ex-husband Si Sheila Majid yg cerai tebus talak dulu. Haha!

amy7 said...

hai hawa, salam perkenalan... heee..tertarik sungguh amy ngan topik bantalbusuk awak nie. besssttt sangat. coz amy pun ada satu. satu mama dah buang masa umo amy 5 tahun, but my grand ma buat lagi satu masa umo amy 10 tahun so skarang amy dah 27 tahun.selama tu amy ngan dia tak pernah pisah...

Siti Nur Hawa Binti Ab Kadir said...

hi amy..thanks sudi singgah sini..
wahhh!!! ada bantal busuk yang dah berusia tingkatan 5!!!
:D hebatnya!!! bau dia power tak? hihihi...