May 13, 2010

amendee le punya promoter..~

hello...


Last week lepas hantar cupcake kelakar kat customer, aku ngan kakcha sempat berpoya2 kat pasaraya X (takleh sebut sebab lepas nih aku nak mengumpat salah seorang pekerja disitu..hihik!)


Tujuan asal nak cari stoberi sbb esoknya tu ada customer order nak cupcake stoberi.. kakcha plak sibuk cakap kat aku Scott Emulsion dia dah abis.. sibuk suh beli. Kitorang pun g la kat area farmasi dalam pasaraya tu. Ekceli anak2 aku memang tak reti makan ubat cecair.. sebab tu aku bagi diorang scott jelly tu.


Masa sampai kat tempat yang dituju tu, rak ubat tu berkunci.. Tetiba ada sorang kakak nih (ya! ini lah orang yg aku nak bergossip tu) datang kat aku. Dia tu bukan pekerja sebenar pasaraya nih tapi adalah promoter utk ubat/pil kesihatan. Sebabnye pakaian dia lain dari pekerja sebenar.. dia just pakai sut hitam. Orangnya agak berusia, kulit sawo tapi muka gelap sket, badan agak gempal, rambut pendek siap ada dye kaler gold tak tahann..paling tak bley blah dia punya slang very the new york city tuu.. hehei!~ Rasa nak tolong gi ambil cermin suruh dia bermuhasabah diri.. koff!~


Aku : Kak, boleh tolong ambil kan Scott tu tak?

Promoter : Nak beli vitamin untuk anak ke? Elok try produk nih.. bagus untuk mata, rambut dan minda...

Aku : tak pe kak...dah biasa bagi dia Scott. saya nak scott tu je..

Promoter : Try la yang nih.. kita sebagai ibu kena pastikan makanan terbaik untuk anak2 kita... bla..bla..bla...


kakcha : *mode tersengih2* ibu...icha nak skot emosyen..


Promoter : Adik bagus tau makan nih..rasa oren.. lagi sedap.. nanti muka cantik.. takde parut macam muka ibu awak..


Aku macam....WTF?!! Apahal kau??? Siall punya gemuk..!! *muka sentap*


kakcha : Icha tak nak.. tak sedap... (bagus anakku!!)


Aku : cepat sket bley tak kak???? saya nak cepat nih.. (buat muka serius)


Promoter tu pun terdiam dan terus cepat2 bukak almari dan ambikkan aku scott emulsion.


Cam harammmm kan promoter camnih??? Mampusla sampai tua ko jual barang takde orang nak beli sbb mulut puaka.


Patut dah tau keja tu promoter, kena la jaga hati pelanggan.. cakap perkara yg berkenaan aje tentang produk yg dijual dan jangan menyentuh isu2 tak berkenaan. Cam si hamlau tadi tu, kata bagus utk mata, rambut dan minda..jadi apa relevannya ko kaitkan dengan muka aku pulak??? demm yu! (mode sentap tak habis lagi..ekekekee!)


Alaa..aku dulu pun pernah kerja promoter.. Agak2 la nak berbahasa tu kalo nak customer beli barang kita.. Kita buat baik dengan orang, sure orang buat baik dengan kita, ye tak? Ikutkan boleh jek kalo aku nak beli produk dia tu...tapi sebab nyampah mulut cam longkang, langsung aku tak hinginnn nak beli.. tak pasal nanti anak aku makan ubat dia, terus bermulut puaka dan berkerak macam dia..choiii okehh!


Teringat aku masa zaman studi dulu.. Citer pasal roomate aku, kakchik Rashidah beli alat mekap kat Jusco Taman U. Kakchik nih kulit muka dia mmg halus berseri macam telur dikupas. Dia pun mmg ada tabiat suka mekap..mmg seorang bomoh solek... hihihihi...
Ada satu hari nih, dia tengah tengok bedak compact kat situ.. tetiba ada sorang promoter melayu nih datang kat dia..


Promoter tu pun sibuk la promote barang dia kat si kakchik nih... yang tak tahan dia siap bleh cakap "akak tengok muka adik nih bercapuk.. kalau pakai bedak nih sure lagi cantik, kedut dan line halus nih sume boleh cover"


Kakchik pun sentap... lagi satu cam haraammm... apa motif cakap muka orang bercapuk padahal langsung tak...??? kot ye pun nak lariskan barang, agak2 la bagi komen. Customer tak suke orang merendah2kan mereka..


Kakchik yg mulut boleh tahan lazer tu ada sound something kat pompuan promoter tu...aku dah tak ingat sangat dia cakap apa.. tapi lebih kurang macam nih laa.. "kalau pakai bedak nih sure muka jadi buruk macam awak" kihkihkih!! ketat gile muka promoter tu. hambik!


hmm.. satu lagi, aku paling tak suka kalo ada promoter/ salesgirl jenis yg mengekor je mana kita pgi. Ala2 macam pegawai pemantau takut orang nak rembat barang kedai dia.. Eihh! rimas okeehh!? Dulu masa aku ngan kakchik (citer pasal ngan kakchik gak nih) jejalan kat Skudai Parade, masuk kedai aksesories, ada satu amoi nih asyik mengekor aje... pastu dia tanya kakchik nak cari apa dengan muka n nada yg agak poyo.... si minah nih dah bengang terus jawab "Nak cari pasal..!!" kikikikh!! boring je muka amoi tu then terus blah...


Ok la... sampai sini dulu kita mengumpat promoter. Diharap promoter2 yang ada buat perangai tak semenggah seperti ini, sila ubah perangai untuk masa depan yang lebih gemilang..

Jumpa lagi di lain sessi. tata!

10 comments:

Florence M. said...

nape tak suh kakcha smackdown je minah tu..sure mulut promoter tu takdek insurans nyawa

PertMuffin said...

sebab makcik promoter tu lebih besar dari ibu dia.. tu yg dia tak berani smekdown tuu.. huhu!

Anonymous said...

*bertanya jarak jauh*

hei, apakah produk yang promoter itu pomosikan? wajahku berparutlah!

PertMuffin said...

produk makanan bayi... *jeling*

Anonymous said...

isk isk agak puaka la mulut nya..suh dia pink kan dulu rambut dia,dah a gumuk mulut pun mcm langsuir...berani bkata begitu adakah mau naik pangkat??

Elly Rocker said...

nk buek camno hawau. org melakau kan kasau dan kuang hajau. kau besabau lah yauuuu

PertMuffin said...

hawau!! lahabau!! hamlau...! musibat hanyut kau selly rokes!! ulau melingkau atas pagau berputau-putau langgau kerbau!!!!

maini said...

dia begurau kot bek?tp kalau begurau pun perbuatan mengkritik mcmtu mmg keji..sabau je la nyeh

PertMuffin said...

i bersabar la ni yolanda.. kalau tak dah lama i tanduk perut dia..

khmer news said...

Hello friend, could you exchange my blog?
I hope you can link my blog to yours
this is my site: http://khmernewstoday.blogspot.com/
thanks you
cheer,