August 25, 2010

1st time ke Pasar Ramadhan.

Kejap dah 15 Ramadan.. Patut la subuh tadi terang benderang, rupanya dah 15hb.. bulan cantik mengambang penuh. Kalau orang ke laut mmg banyak rezeki waktu2 begini.. Syukur alhamdulillah nikmat rezeki Allah bagi :)

Dah masuk 2 minggu puasa, baru semalam aku berpeluang ke pasau ramadan.. Tu laa.... dok kat kejiranan yg jiran2 suka berkongsi rezeki buat aku jadi malas sungguh nak ke bazaar.. Aku cuma perlu masak 1 lauk aje, then agih2kan kat jiran berhampiran, tak sampai 10 menet, kejapan atas meja penuh dengan lauk pauk jiran balas. huahuahuahuaa!!

Tapi sebab smlm aku teringin sgt nak makan ayam percik, so pgi laa kat Bazar ramadhan Semabok Perdana.. meriah gak la.. dan ofkos kalo dah ke bazar ko akan jadi tamak kannn???? padahal motif asal nak carik ayam percik, sekali ayam percik takde, benda lain ko pulun selagi ada.. aaaiiiiih....




Nasi Ambeng.
Arituh mmg teringin nak mkn, so smlm nampak then terus beli. Tak sedap.. tak Ambeng langsung! serunding takde, ikan masin takde, pendekata serba tak lengkap lah..! dah la makcik yg jual tu muka dia, ya rabbiiii masam nak mampuzz okeyy! bukan muka rezeki kata abah aku!
moral : jangan beli makanan dari peniaga yg berwajah tidak mesra alam. Mahal lak tu... Rm4.00!


Nasi Ayam Blackpepper.

Ohhh ini sangat sedap. Sangat - takde la sangat.. tapi sedap laaa..... Kakak yg jual nih laki bini keja menyingai aje dengan pelanggan. mmg mesra rakyat. Bagus... makanan yg dia jual pun sedap.. Ah ya... ini utk Azat. harga dia cuma RM3.50 aje.



Bubur Nasi Ayam.

Ini utk kakcha & Adik rayyan. Rm2 aje.. tapi meriah dan sedap walaupun sedikit masin. Takpe, boleh consider la sbb bulan puasa kannn.. Ini tauke yg sama dengan nasi ayam blekpepper..




Murtabak dan Roti John.

Tauke yg berlainan tapi dua2 pun ceria dan hasilnya pun mmg sedap. Tak rugi beli. Puas hati la jugak... Murtabak Rm2, Roti john RM4.
Ah ya... tinggal separuh sbb dah bagi kat rumah mak aku separuh.. hehehe... byk2 kang sapa nak makan?


Puding Caramel.
Yang ini 2 keping RM3.50. Memang heavennnnnnn sangat! Gile punye sedap... Besau lak tuu.. Puas hati... nangiss sangat sbb sedap. Esok2 boleh beli lagi yg nih.. Yang jual tu pun agak kacak. Miahahahhahaha!!


ok la.. Bye!!

13 comments:

Florence Tiq said...

kamu sekeluarga mempunyai perut naga !! *cemburu*

PertMuffin said...

huahauhauhaua!!~ makannn ko karang!!

Florence Tiq said...

awe korang raya kat melaka ke?

Florence Tiq said...

aku ada TAG ko kat blog aku..muahahaha,.,...sila jawab eh hehehe

PertMuffin said...

tahun nih raya kat JB... jom datang raya umah mak mertua akuu!

TAG? japp aku check..

Florence Tiq said...

wahhh...kat jb..kalau aku lalu situ aku gi la..kakak aku nk gi SG raya pertama, so kalau aku ikut, kalau la berkesempatankan..nnti kami serbu rmh mak mertua kau hehehehe

Umie Ibrahim said...

1st paragraph mcm bagus aje baca..tenang..masuk 2nd..ahh..rakusnye….

Hmmm…Murtabak Rm2, Roti john RM4..Harge ni mcm terbalik ajer…murah nau murtabak melake..

Aku baru beli pudding caramel gak..x sedap..seketoi rm1.50..bau telur kuat..makan secolet aje..

PertMuffin said...

tiQ : ok.. pape ko calling2 je i okey!

umie: kecik je metabak tu..besau tapak tangan afdlin shauki aje.. tapi sedap gak la... yg roti john tu panjang dan meriah.. worth la RM4 tu..

Anonymous said...

Nasi Ambeng : macam nasi campur jeeee... ingat tak kat PARAM UTM masa kat tempat asal tempat bus (atas asrama kita tuuuuu) ada sorang pak chik tua naik beskal kat area hujung2 jual nasi ambeng, dalam bungkus bukan polisterin, I like! sedap.... niat asal dua sebab kesian so nak tolong n sebab teringin nak makan sebab lama tak makan... nasib baik sedap. ini nampak pun tak besh ah..... harga pun merepek! I don't lioke...

Nasi ayam kertas itam : dak ana duka makan ni kat PARAM dulu, nak dekat hari2 makan benda ni... murah la harga dia kan?

meleleh liur tengok benda2 yang awak beli ni..

--MK Juan--

Anonymous said...

hehehehehe... dak ana suka, bukan duka... kalau duka takde la hari2 dia makan yea tak? hahahaha

--MK Juan--

PertMuffin said...

hahahahh!! lempang mummy nih kang!

anyway, pakcik tu la yg ibu panggil pakcik kesian. mmg sedap nasi ambeng dia. walaupun macam nasi campur tapi nasi ambeng ada yg ori ada lain sikit rasa dia..
yang nih mmg tak sedap..
dah la mahal nauzubillah!

EL MARIACHI said...

ini blog bagus..true story...tapi takleh follow la?

PertMuffin said...

EL MARIACHI : pakai templete zaman purba so takde sidebar apa sangat.. nak letak follower pun tak boleh (T_T)

kalau nak jadi follower terpaksa la letak secara manual gunakan blogger.com kat dashboard sendiri.. belah bawah2 tu ada ADD/MANAGE [what is following].

berusaha!!