December 26, 2010

Quiche Ayam & Bayam


Hello olls..

Lama x share resepi. Tetiba teringin sangat nak makan Quiche Ayam & Bayam gara2 teliur dengan resepi kat blog kak Nani.

Resepi nih aku adjust sikit sbb supermalas nak masak ayam tu dulu.. .aku terus susun aje dalam loyang then curah adunan lain.


Quiche Ayam & Bayam
Nih resepi versi aku :-

1) Base pastry : (beli instant saje sbb malas nak menguli)


2) Untuk bancuhan quiche :
3 telur gred A
50g susu segar
200 ml krim putar untuk masakan
garam secukup rasa
200gm ricotta cheese
100 gm chedar cheese
100 gm mozarella cheese

Cara-caranya :Putar semua sekali dan ketepikan dahulu.

3) Untuk resepi ayam bayam.
250gm isi ayam yang diperap dengan sedikit tepung jagung, stok ayam, lada putih, gula selama lebih kurang 10 minit.
1 bawang kuning2 ulas bawang putih2 senduk
Baby Bayam (basuh bersih2, ambik daun saje)

Cara masak:

1) Susunkan pastry puff dalam loyang dan taburkan bayam & ayam

2) Curah adunan quiche & taburkan cheese dan masukkan dalam oven - bakar selama 30min (suhu ikut suke - jangan hangus sudeh)

Okey - ini natijahnye tak masak ayam terlebih dahulu - adunan jadi terlalu basah sbb air ayam tu keluar dan membasahkan adunan puff.


Tapi, rasanya tetap walaa okey! :D



versi mini - Enjoisss!

Okeyla.. sekian dulu.. Tata!

3 comments:

kucingorengemok said...

fuhh, nampak sedap... tapi tekak/mata melayu ku merasakan kalau cecah sos skit mesti lagi kick, haha... spoil je ek!

Mummy said...

mmmm... sedap sedap.... mummy dah 2 minggu lebih beli pastry puff tu nak buat curry puff kentang n daging, tapi tak terbuat2... ni mau tukar buat menda lain nih... letak cheese banyak2, harus anak omputih perasan yang kat rumah tu berebut..... :-D

PertMuffin said...

eh kog, jangan kata tekak melayu kamu, tekak keranjang caucasian aku nih pun memang hadap sangat cicah benda nih dengan cili sos tau! hahah! momantaiii!! sodap aje!!

mummy buat banyak2 hantar melake sikit yer! :D