November 03, 2011

Lempeng Lempang


Musim2 hujan nih makanan paling best sekali adalah LEMPANG! eh salah.. LEMPENG! (matila masuk neraka kalo bagi suami makan pelempang secara tetiba kan?? koff!!)
Haaa... lempeng memang kaw sangat pekena dengan sambal tumis udang bertelur. Maksud ai, udang campur telur ayam la.. bukan telur udang.. jenuh ko nak korek tulang belakang udang sampai ke otaknya semata2 nak kumpul telur udang kan?? *cakap bohong*


Dinner malam nih pekena lempeng je. Resepi aku adjust sikit dari blog encik Mat Gebu.. marilah belajar Lempeng Lempang Kelapa Bersama Sambal Ikan Bilis Kelakar.


LEMPENG LEMPANG

1 cawan tepung
1 cawan kelapa parut
1 sudu baking powder
Garam dan air secukupnya

Cara : Campur semua, kacau sebati. Panaskan kuali leper sampai betul2 panas, tapi jangan sampai rumah kau terbakar pula ya! then slowkan api. Ambil adunan sesenduk2 dan masak la seperti biasa (perlu ke aku ajar begitu terperinci? *jeling*)


SAMBAL BILIS KELAKAR

1 cawan ikan bilis (goreng dan ketepikan)
1 cawan ciliboh (blend cili dengan bawang, halia, belacan dan garlic siap2 ya!)
1 biji telur ayam
sedikit asam jawa, garam, gula sesedap rasa.

Cara : Tumis cili blend sampai garing, masukkan air asam jawa, gula, garam dan telur. Kacau rata dan masukkan ikan bilis yg dah goreng tadi. Kalau kering sangat boleh tambah air sikit.



Licinnnnnnnnnnnnnnnnn!!~ Brup! Alhamdulillah.



bye!


No comments: