October 09, 2010

Terus Bekerja atau Surirumah Sepenuh Masa?

Helo...

rajin pulak aku apdet blog 2-3 menjak ni.... blog dah kembali stabil, jadi mood nak update sentiasalah berkobar2 kekdahnyer..

Ok, seperti yang korang tau, kilang tempat aku mencari rezeki sekarang ini sudah hampir ke penghujung jalan... Sedih ko! Kilang aku dah nak tutup.. Jepun2 sume bakal balik ke tanah air masing2 meninggalkan para pekerja Teac bersama memori masing2.. cewah!

Walaupun aku baru je 6 tahun lebih kerja kat situ, tapi tu la satu2nya tempat kerja yang paling best bagi aku.. Serius best! Kalo tak best harus lah dah lama aku cabut kan??
Aku suka sebab sepanjang kerja aku kat sana sangat jarang berasa stress. Sikit2 tu ada lah terutama kalo product baru nak jalan. Mmg kucar kacir sikit lah tapi sekejap aje. Asalkan kerja ko settle, pastu rilek dah...

Menurut top management, by April 2011 nih adalah last kilang beroperasi. Katanya semua part2 yg run kat sini akan di transfer ke Teac Batam sbb tenaga buruh disana adalah jauh lebih murah dari sini.. hm.....


Apa aku nak buat lepas kilang tutup aa?

Aku masih dalam mode keluru dan keliru tentang masa depan kerjaya aku.

Nak terus bekerja?

Atau.....

Jadi suri rumah sepenuh masa dengan menjalankan perniagaan kapkek kelakar secara online?

p/s: Sengaja letak poster para isteri terdesak ini disini. Aku paling suka Lynnette Scarvo. Life dia paling mirip aku yakni bekerjaya dan dikelilingi anak2 yang aneh (-_-;) Tapi aku tak tau kenapa ketiak dia hitam dalam poster ini..koff!!


Ikutkan aku nak berenti kerja je.. Dok rumah, mengadap internet cari customer dan membesarkan anak-anak dengan tangan dan kederat sendiri tanpa mengharapkan lagi mak aku sebagai pengasuh mereka.

Mak ngan ayah aku plak sibuk suruh bukak kedai kapkek ala2 cyber cafe.
".... bukak kedai kapkek pastu pasang wifi takpun letak pc ke laptop 2-3 bijik, kasi orang online. Pastu ko serve la kek ke kapkek ke ngan kopi.. mesti best long!!"
cewah... cambest jek dialog mak aku kan??
" pasal modal dont wori, abah boleh bagi.. tapi nanti along bayau la sikit2" bapak aku plak bagi idea kann.... aishh!


Ikutkan memang dah mengelitik nak berenti kerja sekarang, ikut je plan diorang.. sbb benda2 tu memang aku minat..


Tapi....


Bila fikir2 balik, aku ada banyak komitmen lagi lah... Hutang loan Tabung Amanah Pelajaran Melaka ada suku lagi belum habis bayar... Pastu keta, bil, itu ini sume... aihhh...
Tu belum lagi aktiviti makan dan berpoya2 yang lain.. Ahh! Belum lagi aktiviti soping online!!
Cukup ke kalo aku tak keja selain mengadap kapkek kelakar aje??


Kalo korang?


cemana ek??


hmmm........................................

4 comments:

sol said...

kekwa,
persoalan ni jugak sering bermain di mindaku. ntah main guli ke main gasing aku pun xpasti..

ermm tapi aku bukan kilang nk tutup ke hape ok ekekeke.. toksahlaa cite kat sini, ini entry ko bukan kesah keje aku muahahaha..

anyway,
camne bisnes kapkek kelakar ko skrg? bln2 ko rs bleh tampung x sgl utang mutang ko?

aku penah jd both- surirumah & working moms. penat weih jd surirumah. ntahlaa aku agak tensen laa maybe masa tu aku ada anak kecik n dok rumah aje 24jam huhuhu rs mcm xde masa utk diri sendiri..

bila keje plak, aku sedih & rasa bersalah sgt tinggalkan anak aku. padahal dr dia lahir sampai dia 7 bulan aku jaga dia. tapi lama2 both aku n anak aku leh adapt. alhmd pengasuh dia ok. plus, i need the money muahahaha walaupun gaji aku ciputsss huhuhu..

so skrg ko pikikan komitmen ko dulu. ok x kewangan family ko kalu azat sorang aje keje? best kn buat bisnes. aku ni br nk start scr serius. kalu ok bisnes aku, aku nk benti keje. sbb aku nak jaga balik syahmi hehehehe.. ataupun syahmi still dok ngan pengasuh cuma masa aku flexible so aku leh spend masa lebih ngan dia.

itu jelaa pendapat aku yg bernas ni muahahaha.. ko solat sitikharah laa kekwa. dan ikut kata hati ko. ko berat ke arah mana hehehe.. anyway, aku suka lyneette scavo gak ekekeke dan bree sbb dia pandai masak dan buat mcm2 on her own tp menten anggun gitu. shes a real lady!

sekian. byk rupenye aku membebel

sol said...

solat istikharah laa weih apakah typo sitikharah wakakaaka dem!

rapunzel cikilolo said...

bukak kapkek sikit2... sementara tadee keje... sekian :)

Tiq said...

ibu awew. ketiak ko macam ketiak Lynette tu ke? Musykil je!