Kacang Phool
Resepi nya...........(sila google sendiri tau!) (-_-;)baru 1st time buat sendiri dan tiru dari web Myresepi. Rasanya mmg sangat wallah!! mula2 rasa pelik kenapa mesti ada telur mata kat tengah2 kuah tu? tapi bila dah makan dan gabungkan semua ramuan mcm limau, bawang, cili, telur dan kacang phool tu sendiri, ngapp bersama roti mmg mabeles..
Umai
Resepi mudah gile.
1 ekor ikan yg diambil isi dan dipotong halus.
sedikit lemon
sedikit limau nipis
cili padi
bawang hiris nipis
garam gula sedap rasa.
tu je. cara proses, lepas basuh ikan yg dah hiris tu, perahkan lemon + limau, perap sejam. pastu bilas. pastu campur sume bahan lain yg dipotong nipis. perah limau sikit lagi, campur garam gula. Siapppp!!!
Rasanya? hmm...makan dengan nasi panas2 mmg terangkat!
Mmg guna ikan mentah, tapi lepas proses pengasidan oleh lemon dan limau tu, isi ikan akan secara automatik masak dan tak lagi berbau hanyir. Mmg sedap tau! *taip sambil lap2 air liur lagi*
Byee!!
No comments:
Post a Comment