April 26, 2010

Birthday Ke-6 Tahun.. Tak lama lagi!

Hello oolls..!~

Tadi baru aku perasan tarikh lahir blog Pertmuffin - Open Till Midnite : since May 2004.
Tak lama je lagi, genap usia blog ini 6 tahun.


Kalau tengok reputasi dan blog aku nih, mmg la sangat kasihan.


Dah la pucat lesi.. kerap bersawang... ada labah2 dan banyak makhluk aneh.. aih...
Kalau setakat kena komplen dengan unknown blogger mengenai layout dan backgroud blog nih, usah cakap le... dah berbuih mulut diorang.... hik! (jahat okehhh nak komplen aku tapi tak bagitau nama!)


Tengok blog rakan2 yang lain, walaupun baru setahun jagung, tapi sangat meriah dan berwarna warni.. *cemburu buta*


Ahh! Aku mesti buat sesuatu!!!


Ekceli bukan taknak masukkan background apa kejadah sume tu.... tapi pc aku sebelum nih... superkuno tahap ko nak donlod lagu pun makan 7-8 jam... siap hang lagi!! takde maknanye aku letak bekgraund segala bagai kalo lepas tu dia asyik hang aje. kannnnnnnnn???
Sebab tu la aku belasah bekgroun putih aje..
Aku nih nama jek keja kilang kompiter tapi diri sendiri pun pakai Celeron zaman batu *nangis laju2*


Sekarang dah ok... heeee.... Azat dah bli laptop baru & strimik pun dah ada kat rumah..
Jadi aku bercadang utk menaiktaraf blog ini sebelum hari jadinya yg ke 6 tahun.


Masalahnya, aku tak tau cemana nak cari background yg mantap2 tu sume..?


Jadi, aku beri peluang pada sesapa je yg baca entry nih, sila beri cadangan dan idea2 bernas.
Cadangan yang terbaik akan diabadikan dalam blog ini...dan akan menerima hadiah misteri dari aku kelak..



Terima kasih :)

12 comments:

B U N G A said...

http://www.thecutestblogontheblock.com

http://www.blogskin.com

try2

haha, pandai aku recomment kat org walaupun blog aku pun putih dan pucat!

http://sheislaralysa.blogspot.com

PertMuffin said...

tengkiuu cik bunge.. :)

~ mima ~ said...

yg ni pon comei... jenguk2 la manatau ada yg brkenan kt hati yer?

http://www.leeloublogs.blogspot.com/

Umie Ibrahim said...

http://www.thecutestblogontheblock.com/
http://MyNiceSpace.com/
http://frameshow.com/
http://www.blingcheese.com/
http://www.pyzam.com/
http://www.freehoroscopesastrology.com/
http://jellymuffin.com/
http://blinkyou.com/
http://www.magmypic.com/
http://www.blogskins.com/
http://clock-desktop.com/
http://bunnyherolabs.com/
http://www.glitter-graphics.com

muahahaha....

Florence M. said...

alaaa..semua sudah ditulis dengan nyata...
*amat kecewa*

Drama Mama said...

wahhh dah 6 tahun berblogging di rumah ni. congrats!!!

i pun nak jugak ikut jejak blogging dengan jayanya selagi mampu. :-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com

PertMuffin said...

amende la pulak cecacing nih.. ?
(-_-;)


korang : tak kisah... bukan takat letak link background aje, idea2 lain pun boleh sajess utk proses menaiktaraf blog ni :D

Nurul Balqis said...

salam ;)
maybe sumer org da tunjuk link2 best tok background rite ?

but here i have some tips for u:)

1-cara2 nk edit html:
kalau bcground yg u choose ader byk header tab..
cth bole tgk kt blog sy :)

tekan control f then type lah tab yg u nk edit/tukar..for example dlm bcground yg dipilih..diperuntukkan perkataan advertisment kt header tab tu, tp u nk tuka kpd perkataan facebook..

so just delete perkataan advertisment,gantikan dengan perkataan facebook.

2-edit header:
preview bcground blog yg u dah pilih,then right click kat header,choose view bcground..
then save as jpeg.
kemudian u buka balek picca yg u save td..edit gune adobe atau laen2 softwre..bole tambah gambar u or perkataan baru :)
kemudian upload semula dalam bahagian header kat layout..dengan cara ni baru header yang diedit sepadan dengan bcground u..tadelah header tuh nampak besar sangat.

3-Edit post:
untuk mendapatkan post yang kemas..
selepas habis taip satu2 post..
u boleh click lambang 'center' kat bahagian atas post yg u tga edit tuh..

dats all from me..
hope tips2 ni dapat bantu u untuk berbelog dengan lebih bersemangat ag..hehehee..

oso rajin2kan diri tok google blogger tips :)

here my blog url-
http://puterisabaa.blogspot.com/

Wan Botaq said...

mula2... selamat ulangtahun kepada blog ni.

template ni dah lawa dah... bubuh gambar2 kat tepi, kasi touch up. konfem cun meletup laaaaa blog ni..

AYU IDRIS said...

Salam tuan umah!
Akak nak kasik cadangan berbagai pun tak kena gak sebab umah akak pun tak cantik mana!hehehehe...tapi manalah tau tuan umah sudi nak guna idea2 akak ni ye...

1. Ok..background aka template tu memanglah kena naik tarafkan ia..sesuailah dgn umo dia dah nk msk 6thn kan? U try cari background yg cantik2 kat sini:

www.hookupyourblog.com
www.freelayouts.com
www.bloggerskins.org
www.bloggertemplatesfree.net
www.createblog.com/blogger-layouts

ataupun senang2 cari aje kat yahoo,google...kuarle semua website pasal background ni...

2. oleh krn akak tgk bloglist yg tersgt pjg itu,apa kata tukar template yg 3 columns...so akan lebih well organised....jd pendek skt bila org nak scroll down

3. bloglist tu pun kalau blh pendek kan aje..letak yg mana btl2 u minat nak baca..berjela2 pun kalau kita tak follow,jadi semak plak blog kita..

4. widget2 kat ur sidebar tu...kasi susun elok2...biar teratur n well organised....

5. kalau perlu, tambahkan widget yg dpt ceriakan ur blog...mcm jam ke...kalendar ke..atau sumthing different...

6. tulisan utk entry kasik kaler skit...barulah ceria dan tambahkan minat org lain nak baca

7. u kena gak blogwalking...promote ur blog...hehehe..mcmle blog akak glamer!hihihi...

8. apa lagi ek...tak de kot...akak mintak maap byk2...ini bukan komen ye..sekadar pandangan ikhlas akak yg masih lg mentah dlm dunia bloggingni...kalau sudi,silalah berkunjung ke umah buruk akak....

http://wfwifamily.blogspot.com

Semoga ada manfaatnya perkongsian ilmu akak ini....

Anonymous said...

www.baca.blog.com

blog tu nampak canggih, sopan, ayu, dan bertata susila..

dan aku tiada kaitan dengan blog tu. kau rasa tu blog aku ke? camne ko tau hah?

cis, ko pandai la tau aku ni swamman!

MaryamJamilah said...

background set je kaler itam.
ltak satu background kale biru ke, hijau ke, etc (yang fail kcik)

contoh

http://1.bp.blogspot.com/_QlUjU3qcUaE/S4VgQP2BikI/AAAAAAAABqU/foslGA8_W_o/s400/KISSME3.jpg

untuk column entry n side bar.

http://innocentemjay.blogspot.com/

dah. simple. ^^